Bolinveckan för unga 2014

Klimatdagar för skolklasser och lärare

I samarbete med Naturenshus.
Pinguins in Antarctica, Photo by Martin JakobssonKlimattåget

Hur kommer jorden att se ut om klimatet blir varmare, eller kallare, eller blötare? Forskare svarar på denna fråga genom att studera dåtidens klimat. Med klimattåget åker dina elever med på en forskningsresa tillbaka i tiden för att lära sig om klimat bakåt i tiden. Klimattåget är ett interaktivt skådespel där eleverna själva är skådespelare.

Målgrupp: F-åk 2
Plats: Naturens Hus i Bergianska trädgården
Tid: 5–6 maj fyra föreställningar/dag
Kl. 9.00–10.00, kl. 10.15–11.15, kl. 12.30–13.30, kl. 13.45–14.45

Medverkande: Alasdair Skelton, Leonard Barrie, Elisabeth Däcker, Ann Franzén, Johan Lundberg och Karin Jonsell, Malin Stenberg

Bolin Centre Pangaea puzzle, Photo by Johan SkantzKlimatskola

Med ”hands-on” aktiviteter upptäcker dina elever hur vårt klimat styrs av alltifrån växthusgaser och havsströmmar under decennier, till kontinenternas rörelse under miljontals år. Vi fokuserar på Arktis där påverkan av den pågående klimatförändringen blir allt mer aktuellt. Aktiviteten omfattar 3 stationer med fokus på atmosfären, havet och kontinentalplattorna.

Årskurs: åk 3–5
Plats: Naturens Hus i Bergianska trädgården
Tid: 7–8 maj kl. 9.00–10.30, kl. 10.30–12.00, kl. 13.00–14.30

Detail of  the curve that shows the winter to spring temperature variations in Stockholm over the past five hundred years is a result of a cooperation between the scientist Anders Moberg at the Bert Bolin Centre for Climate Research and scientists at the department of Economic history at Stockholm University; Lotta Leijonhufvud, Johan Söderberg, Ulrica Söderlind and Dag Retsö, together with Rob Wilson, University of St Andrews, Scotland. The painting of central Stockholm is the “Swiddetavlan”, made by an unknown artist around 1700–1720. Copyright Stockholm City MuseumKlimat i fokus

En fortbildning för dig som vill få mer kunskap i klimatfrågan. Du deltar i en interaktiva föreställning om dåtidens och nutidens klimat. Du träffar också forskare som ska åka på expedition till Arktiska oceanen i sommar för att lära sig mer om vårt klimat.

Plats: Naturens Hus, i Bergianska trädgården
Tid: fredag den 9 maj Kl. 9.30–15.00. Fika och lunch ingår.
Anmälan: senast