Ekologisk teori antyder att ett ekosystems funktioner upprätthålls av diversiteten av organismernas egenskaper (den funktionella diversiteten) snarare än deras taxonomi (artdiversiteten). Med hjälp av ett mesokosmexperiment ska jag undersöka hur den funktionella diversiteten hos mjukbottenvegetation påverkar olika funktioner hos ett ekosystem och dess resiliens till stress.

Vad gör du på Askö?

Jag kommer att kombinera olika arter av mjukbottenvegetation med olika egenskaper i hinkar (mesokosmer) på Askö fälstation. Artdiversiteten kommer att hållas konstant i alla hinkar (tre arter i varje hink), men den funktionella diversiteten kommer att varieras genom att kombinera arter med lika egenskaper i vissa hinkar, och arter med olika egenskaper i andra hinkar. Jag kommer sedan utsätta denna vegetation för stress genom skuggning (speglar påväxt av fintrådiga alger) och temperaturökning, samt slutligen mäta ett antal funktioner (bl.a. primärproduktion, biomassa, näringsupptag, näring i sedimentet och i vattnet).

Bakgrund

Organismers egenskaper (t.ex. bottenvegetationens strukturella komplexitet eller djupet av dess rotsystem) reglerar många av ekosystemens funktioner, som t.ex. vattenkvalitet och habitat för småfisk. Men nya studier menar att diversiteten av egenskaper i ett ekosystem, är viktigare än egenskaperna i sig för att upprätthålla ekosystemets funktioner, speciellt under ett förändrande klimat. I detta experiment ska jag använda mjukbottenvegetation från grunda vikar i Östersjön för att undersöka: (i) om, och hur mycket, specifika egenskaper, i förhållande till funktionell diversistet, påverkar ekosystemets funktioner; (ii) om funktionell diversitet är viktigare för medelvärdet av flera funktioner dvs. ”multifunktionaliteten”, än för enstaka funktioner och; (iii) om funktionell diversitet är viktigare i stressade förhållanden, som ett resultat av förändrat klimat.