Vid Askölaboratorier finns flera båtar och fartyg som möjliggör bred forskning i ett stort geografiskt området. De används både för forskning, utbildning och marin miljöövervakning, men även för att transportera personer till och från ön. 

Nya katamaran till Askö. Personal ombord granskar båten. Foto: Mattias Murphy
Det nya fartyget är ett välkommet tillskott i Askös forskningsflotta

Ersätter R/V Limanda

Utöver Askös två mindre motorbotar finns det större forskningsfartyget R/V Electra (34 m) och R/V Limanda (12 m). Limanda är en av laboratoriets äldsta trotjänare och har funnits på stationen sedan 1980-talet. Det har tagit en ordentlig tid att hitta ett lämpligt fartyg för att ersätta henne.

- Den här katamaranen är tre meter längre än Limanda, och jämförelsevis känns akterdäcket enormt, säger Christoph Humborg, vetenskaplig ledare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

- Det här är snäppet vassare arbetsbåt än Limanda, den kan gå snabbare, ta med fler personer och man har möjlighet att sova över. Så nu har vi en större räckvidd, vilket till och med gör att vi kan nå Landsortsdjupet. Eftersom hon är en katamaran kan hon gå grundare än vi kunde tidigare, och det gör att vi kan klara ännu mer i vårt miljöövervakningsuppdrag. Hon kommer komplettera R/V Electra på ett bra sätt.

Precis i hamn på Askö med nya katamaranen! Foto: Joakim Hansen.

Snart redo att användas

Även om båten redan har använts för vattenprovtagningar i Finland behövs vissa uppdateringar och ombyggnationer. I skrivande stund befinner sig Asköstationens personal i Finland och hoppas att vädret tillåter dem att hämta hem henne så att man kan sätta igång med arbetet så snart som möjligt. 

- Vi har precis fått hem henne från Åbo till Askö, säger Mattias Murphy, skeppare och tekniker vid Askölaboratoriet. Nu behöver vi anpassa henne för att se till att hon blir så användbar som möjligt för vår forskning. Bland annat behöver kranen som används för alla instrument justeras. Men vi ser verkligen fram emot att att kunna erbjuda våra forskare och studenter ett nytt fartyg i den här storleken, förhoppningsvis redan i sommar!

  • Se film och fler bilder på Askölaboratoriets instagram @askolab

Bokning

När den nya forskningsbåten är i bruk kommer hon att vara tillgänglig för forskning och kurser som våra andra fartyg och du ansöker som vanligt om din plats här: Boka din Askövistelse.

 

Specifikationer, Survey vessel Nordic Sonar : 

Byggnadsår 2014
Material Glasfiber
Längd (m)  14,78 
Djup (m)  1,2 
Vikt (tn)  23
Motorer 2 x Cummins QSC8.3 
Bränsle Diesel
Hastighet, expeditioner 18
Topphastighet 21
AIS  A, Simrad MX535B Class A 
Övrigt Deck lift: 2 tn/2,4 m tai 0,3 tn/10 m 
Generator: FischerPanda; 6 kVA