Havets hyreshus
 

Myller av liv

Tångruskans färg, form, hur betad eller påväxt den är, berättar om den miljö den vuxit i och påverkats av. I tången gömmer sig också ett rikt liv av olika småkryp. Faktum är att hela tångbältet är en viktig plats för småfisk att söka efter mat och gömma sig från större fiskar som abborre och gädda.

Varifrån kommer tången?

Med lite träning är det lätt att känna igen om en tångruska vuxit i Östersjöns bräckta vatten, i en å eller flodmynning på västkusten eller om den vuxit grunt. Ruskorna som kommer från västkusten är vackert olivgröna i topparna och mörkt gröna nere vid basen på grenen. Östersjöns blåstång är mer gulbrun i de övre delarna och mörkt brun vid basen precis som tångruskor som växer nära ett sötvattensutflöde.

Blåstång från ostkusten (vä) och från västkusten (hö).
Blåstång från ostkusten (vä) och från västkusten (hö).
 
Tång som tånggråsuggor ätit av.
Tång som tånggråsuggor ätit av.

Vem har ätit på tången?

Det finns många betare, både snäckor och havsgråsuggor som äter tång. Om mängden havsgråsuggor blir stor kan de beta ner hela tångbestånd. En orsak till att det finns många havsgråsuggor kan vara att det inte finns tillräckligt med fisk som äter upp dem.

Blåstångens unika kärleksliv

Blåstång har han- och honplantor och befruktningen av tångäggen sker ute i vattnet. Förökning sker huvudsakligen vid full- och nymåne i slutet av maj och juni månad. Gifter vi använder i våra båtbottenfärger, t.ex. Irgarol och koppar, kan störa befruktningen. Det befruktade ägget som skadats av något av dessa gifter, blir missbildad och kan inte gro ut till en ny tångplanta. Det är ju just under denna känsliga period i blåstångens liv som många nymålade båtar sjösätts.

Titta på tången i sommar!

Tång som skuggas av mindre alger.
Tång som skuggas av trådalger.

Nästa gång du kommer ner till din favoritbadklippa, ta en stund och fundera på hur blåstången ser ut. Hittar du nya groddplantor? Då har den lyckats föröka sig! Ett brett och djupt tångbälte är ett positivt tecken på att Östersjöns kustekosystem fungerar. Det betyder att den inte blivit skuggad för länge av cyanobakterieblomningen på sommaren, fått för mycket påväxt av fintrådiga alger, blivit för uppäten av havsgråsuggor. Se på youtube: Ägg och spermier från Blåstång sett i mikroskop.

Prata tång med 'tant tång' i Almedalen mellan 4 juli och 7 juli 2016. Läs mer

Text & foto: Lena Kautsky