Den aktiva dialogen med läsarna är en av till orsakerna till Tångbloggens framgångar, tror Ellen Schagerström. På bilden pågår fortplantningsförsök med blåstång. Foto: Sveriges Vattenekologer AB

 

Tångbloggen har funnits sedan 2012 och behandlar allt som har med tång att göra. Här kan läsarna få svar på vilken sorts tång de har hittat, få tips på hur man gör sitt eget tångherbarium och hitta recept på tångsallat.

– Du går på stranden och undrar vad du ser. När du då googlar så kommer du till oss och får svar. Vi skriver om sådant som folk vill veta, säger Ellen Schagerström.

Lena Kautsky, som även går under namnet Fru Tång, påpekar att bloggen ändå tar upp även andra saker än tång. Övergödning, musslor och invasiva arter är några exempel på ämnen som fått egna inlägg.

– Allt om tång men inte bara tång, sammanfattar Lena Kautsky.

Professor emerita Lena Kautsky, även känd som Tant Tång, i full färd med att anlägga en tångkompost.

Sedan starten för sex år sedan har Tångbloggens läsare ökat stadigt. Förra året hade bloggen fler än 14 000 unika läsare, en siffra som lär bli betydligt högre i år då man redan i oktober passerat 15 000.

En av orsakerna till att bloggen blivit så populär, tror Ellen Schagerström, är att hon och Lena Kautsky uppdaterar bloggen ofta och är snabba med att svara på frågor.

– Ofta får vi en fråga som leder till något annat. Vi har en dialog med folk. Men vi har också väldigt bra marknadsföring. Vi taggar och tipsar ofta om bloggen och så har vi haft turen att bli nämnda i bra sammanhang.

Borde fler forskare satsa på att nå ut på det här sättet, tycker du?

– Om det passar dig. Det passar kanske inte alla och inte all forskning heller.

Det viktigaste att tänka på innan man skaffar en blogg, menar Ellen Schagerström, är att det är något man verkligen vill göra.

– Man ska vara beredd på att det tar tid. Och så ska man hålla på med spännande forskning förstås, helst tång.

Smaltången blev först 2005 definierad som en egen art. Innan dess betraktades den som en mindre typ av blåstång. Foto: Ellen Schagerström.

Vad är tjusningen med tång?

– Tång är visuellt tacksamt på en blogg, man kan lägga upp undervattensfilmer till exempel. Men den fotosyntetiska organismen är ju grunden för allt liv. Det klart att det är spännande!

Tångbloggen hittas på tangbloggen.com.