Events Calendar

Baltic Breakfast | Dioxin i Östersjön

Baltic Breakfast: Dioxin i Östersjön – vad gör vi åt källorna och är det ok att äta Östersjöfisk?

EVENEMANG
Datum: 14 mars 2018 08.30–09.15, 14 mars 2018
Plats: Scandic Klara Eat & Meet

Välkommen på Baltic Breakfast den 14 mars där vi reder ut vilka Östersjöns dioxinkällor är, vad man kan göra för att minska halterna och om halterna i fisk är ett problem.

Östersjöfiskar innehåller farliga ämnen, som till exempel dioxin, som påverkar både miljön och människors hälsa.

Regeringen satsade hundratals miljoner i höstbudgeten förra året på sanering av kustområden i norra delarna av Östersjön där det ansamlats giftigt avfall i så kallade fiberbankar utanför pappers- och massafabriker. Men meningarna är delade om det är väl investerade pengar för att minska halterna av farliga ämnen i fisk. Vilka är de stora källorna till dioxin i Östersjön och vad bör man prioritera i arbetet att komma tillrätta med dem?

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter fet fisk från Östersjön så ofta på grund av miljögiftsinnehållet. Medan vissa menar att halterna av miljögifter som dioxin är tillräckligt låga för att man ska kunna häva restriktionen av försäljning av Östersjöströmming. Men det kan bero på vilket gränsvärde man refererar till.

Vad gäller egentligen och hur mycket får vi i oss av dessa ämnen?

Läs mer och anmäl dig senast den 12 mars....


 

 

 

Back

JEvents v2.2.3   Copyright © 2006-2012

Bolin Centre for Climate Research
A collaboration between Stockholm University, KTH and the Swedish Meteorological and Hydrological Institute | Web administrator This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.