4 grader varmare, en klimatvandring i Stockholm

Ett diagram som visar hur jordens temperatur förväntas öka de kommande hundra åren och hur den varierat de senaste 20 000 åren.

I en guidad tur genom Stockholm kan alla ta del av historiska klimatavtryck, framtida stadsutmaningar och vetenskapsbaserade lösningar till klimatkrisen. Bolincentret för Klimatforskning och Vetenskapens Hus lanserar nu Klimatvandringen i appen Tidsmaskinen för att beskriva klimatförändringarnas effekter.

Enligt FN:s klimatpanel kommer jorden att vara ungefär fyra grader varmare år 2100 om vi inte gör något åt utsläppen av växthusgaser. Vad innebär fyra grader i praktiken? Blickar vi bakåt så var jorden fyra grader kallare för 20 000 år sen, när Stockholm var täckt med kilometervis av is.

En fyra grader varmare temperatur i jämförelse med idag innebär hot om mer extrema väderhändelser som kraftigare skyfall, höjda havsnivåer, översvämning av Mälaren och kraftigare värmeböljor. Del ett av rundvandringen fokuserar på ett 4 grader kallare klimat med spår från den senaste istidens maximum spridda över Stockholm, som till exempel enorma flyttblock som isen transporterat. Del två fokuserar på åtgärder och anpassningar.

Med Tidsmaskinen kan alla gå de guidade turerna när man vill med hjälp av sin telefon. Turen ges med en karta över Stockholm med markerade stopp. Vid varje stopp finns en Quiz-fråga såväl som en beskrivning av platsen och dess koppling till klimatförändringar i form av text och ljudinspelning.

Så här gör du för att få tillgång till rundvandringen:
Ladda ner appen Tidsmaskinen och sök på fyra_grader_varmare. När den är hämtad ges en vägbeskrivning och du är redo att starta vandringen som börjar i Hagaparken och slutar i Berzelii Park.

För lärare som vill gå denna vandring med skolor erbjuder Vetenskapens Hus fortbildning här: https://www.vetenskapenshus.se/klimatvandring_2019