Unga tycker att klimatförändringarna är den viktigaste samhällsfrågan enligt en undersökning från WWF/Sifo (2017). Isarna smälter, havsnivån stiger, stormarna blir värre och torkan kraftigare – klimatfrågan har länge handlat om katastrofer och hot. Visst är det allvarligt, men de goda nyheterna blir fler och fler!

Är du nyfiken på vad andra företag och organisationer gör för att bekämpa klimatkrisen? På aktivitetstorget kan du utforska och lära dig mer om allt ifrån hur klimatet fungerar till hur man konsumerar textil på ett mer klimat- och miljösmart sätt. Här delar en rad organisationer och företag med sig av deras klimatarbete i form av interaktiva och spännande aktiviteter, på ett nytt och roligt sätt. Klicka på den ikonen vars aktivitet du tycker låter intressant och börja utforska!

Aktiviteterna listade nedan är en del av arkivet från den digitala Klimatfestivalen 2020. Respektive verksamhet står som avsändare för aktiviteterna nedan.

 

Bolin Centre for Climate ResearchBolincentret för klimatforskning | Vad är skillnaden mellan väder och klimat?
Vad är det egentligen för skillnad på ”väder” och ”klimat”? Och varför är det viktigt att hålla isär begreppen? Här kan du se hur se hur medeltemperaturen i Stockholm varierat sedan 1756 och på hela jorden sedan 1850!

OneTonneFutureOneTonneFuture 
Beräkna ditt klimatavtryck och se hur du med små förändringar kan skapa en positiv inverkan på klimatet. Peter Holmgrene (VD och initiativtagare) kommer också gå igenom klimattestet tillsammans med er.

CykelvänligastCykelvänligast | Klarar du vårt Quiz?
Välkommen till Cykelvänligast, inspireras till en härligare stad och ett friskare liv. Klarar du vårt Quiz? Lär dig fixa cykeln i våra mekarfilmer, ta reda på hur mycket växthusgaser som en cykeltur sparar och övertala päronen att börja cykla. Välkomna!

DEEPInstitutionen för ekologi, miljö och botanik | Quiz: Bli växtsmartare
Varför ska du bry dig om växter när klimatet förändras? För att de har mycket att ge i en klimatsmartare värld! Upptäck hur med vårt kluriga quiz. En vinnare lottas ut och vinner ett hemligt pris. Lycka till!

Digitala forskningsbladDigitala forskningsblad | Quiz
Digitala forskningsblad beskriver ny forskning inom natur och klimat för alla. Du kan även testa dina nyvunna kunskaper i ett Quiz
 

Kemilärarnas ResurscentrumKemilärarnas Resurscentrum | KRC:s virtuella experimentbord!
Vi kommer att visa och samtala kring tre laborationer, som handlar om Arktis, Antarktis, världshaven och klimatet.
 

LUSHLUSH | Plastfria produkter och etiska inköp
Upptäck hur en produkt för håret har sparat in 3400 ton plast, följ med på en resa för att hitta ingredienser som gör gott för miljö, människor och djur, och lyssna på Ruth Andrade från Lush prata om varför vi måste ge tillbaka mer till jorden än vad vi tar.

MiljöungdomMILJÖUNGDOM | Vi behöver just DIG!
Brinner du för miljön och vill skapa konkret förändring? Tycker du att din skolas hållbarhetsarbete inte är tillräckligt? Letar du efter en stöttande gemenskap som inspirerar till handling? Vi behöver just DIG! Vi har sett hur ungdomar som sluter samman kan förändra till det bättre. Miljöungdom underlättar och främjar ungdomars möjligheter till att göra skillnad och skapa förändring på lokal och global nivå.

TextilsmartTextilsmart
I textilsmarts aktivitetsrum under Klimatfestivalen kan du lära dig mer om textiliers påverkan på vår planet genom våra filmer, och testa dina kunskaper genom våra quizz.

Scouternas folkhögskolaScouternas folkhögskola | Blicka framåt
Alla som vill utvecklas är varmt välkomna till Scouternas folkhögskola. Det är en modern folkhögskola som bedriver mycket utbildning digitalt och på distans. Trots att det kan kännas tufft nu blickar vi framåt och kommer fortsätta göra utbildning som ger människor mod, makt och verktyg att utveckla sig själva och sin omvärld.

SIANISIANI | Kunskaps Quiz
Vad vet du om klimat, mat och biologisk mångfald? Testa dina kunskaper i detta QUIZ, vinn fina priser och passa på att lära dig en hel del nytt!

 

SkolverketSkolverket | Handlingskompetens i hållbar utveckling
Här kan du göra testet ”är du handlingskompetent” och utifrån detta diskutera betydelsen av handlingskompetens för att främja en hållbar utveckling över videolänk.

SkolverketSkolverket | Visualisering av strömmar i atmosfären och oceanerna
Här får du använda visualiseringsmodellen Earth för att undersöka förhållanden i atmosfären och oceanerna och diskutera dina iakttagelser över videolänk.

Svenska Science CentersSvenska Science Centers | Har du koll på kol?
Här kan du testa på att analysera klimat- och miljödata med hjälp av programmering. Gör quizet “har du koll på kol?”, besök ICOS mätstation i Svartberget eller varför inte undersöka keelingkurvan från Hawaii?

Vetenskapens HusVetenskapens Hus | Hur kan vi minimera våra utsläpp av växthusgaser
Träffa Björn, Safiya och Therese från Vetenskapens Hus! Tillsammans utforskar ni 3Dskrivare, Vindkraftverk, solceller och livsmedel – hur kan vi minimera våra utsläpp av växthusgaser?